Wat doet een tandtechnicus?

Informatie voor patiënten

In 2001 schreven de heren G.J.Eikmans en Mr. K.C.N.M. Bakx een boek over de dentale branche met de titel: “Tovenaars op de vierkante mm” (ISBN 90-806587-1-5), een mooie titel voor o.a. de tandtechnicus. Tanden en kiezen zijn immers klein en qua vorm en kleurstelling heel verschillend.

Tandtechnici zijn meestal gespecialiseerd in hun vak, bijvoorbeeld in protheses, frames of kroon- en brugwerk. En in kroon- en brugwerk onderscheiden we ook nog de metaal- en porseleintechnicus.

De enige opleiding tot tandtechnicus in Nederland wordt verzorgd door het SVGB kenniscentrum in Utrecht, waar verschillende beroepsopleidingen op MBO-niveau gevolgd kunnen worden in de vorm van BBL: 4 dagen werken en 1 dag per week naar school.

De tandtechnicus werkt in opdracht van een tandarts. De tandarts bepaalt – in overleg met de patiënt – wat er in de mond noodzakelijk is voor de gezondheid. Daarnaast kan de patiënt uit cosmetische overwegingen bijvoorbeeld een facing, kroon of brug laten plaatsen. De tandarts bepaalt ook welk tandtechnisch laboratorium de opdracht uitvoert. Als patiënt mag u daar naar vragen en uw voorkeur uitspreken als u veel vertrouwen hebt in een bepaald laboratorium.