Veel gestelde vragen

Informatie voor patiënten

Moet ik altijd eerst naar een tandarts als ik een nieuwe kroon wil?
Ja, de tandarts zal de tand of kies waar de nieuwe kroon op gaat altijd eerst moeten beslijpen en afdrukken van de boven- en onderkaak maken. Hij/zij is ook volledig op de hoogte van de mogelijkheden die er voor u zijn en kan u prima adviseren. Wanneer de kroon klaar is zal de tandarts deze ook passen en definitief plaatsen, zodat u jarenlang plezier van uw nieuwe kroon kunt hebben.

Wat is ‘happen’?
In de tandheelkunde verstaan we onder ‘happen’ het maken van een afdruk van de kaak om de bestaande situatie van het gebit na te kunnen maken in gips. Op deze gipsmodellen kan in het tandtechnisch laboratorium gewerkt worden.
Na het beslijpen van de kies of tand waar de kroon op zal komen, verdeelt de tandarts een afdrukmateriaal in een plastic of metalen vorm, de zogenaamde afdruklepel, die stevig op de kaak gedrukt wordt. Er wordt altijd een afdruk van de boven- én de onderkaak gemaakt voor de correcte aansluiting van de kroon. U hapt dus letterlijk in het afdrukmateriaal dat na een paar minuten stug wordt, waarna de tandarts de afdruklepels uit de mond haalt en met de opdracht naar het tandtechnisch laboratorium stuurt.

Hoe sterk is een kroon, kan ik alles eten?
Een kroon is zeer sterk, mits precies passend in uw mond. Bij het kauwen van voedsel wordt enorme kracht gebruikt. Probeert u maar eens een pinda tussen uw vingers te vermalen, dat zal niet gaan. Uw kiezen kunnen dit heel goed aan, mits de boven- en onderkiezen goed op elkaar aansluiten. Dit noemt men de occlusie. Het is dus van groot belang dat een kroon exact aansluit bij de naastliggende én de tegenoverliggende kiezen en past bij alle kaakbewegingen.
Voldoet een kroon hieraan, dan kunt u alles eten zoals u gewend was en jarenlang plezier hebben van uw kroon.

Hoe lang duurt het maken van een kroon?
Nadat de tandarts uw tand of kies heeft beslepen en afdrukken van uw kaken heeft gemaakt zal er in de meeste gevallen direct een vervolgafspraak gemaakt worden voor het plaatsen van de kroon. Technisch gezien hebben wij 2 tot 3 weken nodig voor het maken van de kroon, dit ligt ook aan de complexiteit van het werkstuk: een 8-delige brug vergt meer tijd dan een enkele kroon. Verder heeft u te maken met de agenda van uw tandarts.

Ik ben allergisch voor verschillende metalen, wat nu?Wat is een zirkoniumkroon?
Bij een zirkoniumkroon wordt de onderkap niet van edelmetaal gemaakt, maar van zirkoniumdioxide. Zirkoniumdioxide bevat geen metalen, het bestaat geheel uit keramisch materiaal. Op deze kap wordt porselein gebakken in de gewenste vorm en kleur, waardoor de kroon dus geheel uit keramisch materiaal bestaat. Zirkoniumkronen zijn bijzonder sterk, natuurlijk van kleur en lichtdoorlatend, net als een natuurlijke tand. Ook de pasvorm is perfect doordat de in uw mond beslepen tand of kies – in de vorm van een gipsmodel- met uiterste nauwkeurigheid door een laser wordt gescand. Omdat de kroon geheel van keramisch materiaal wordt gemaakt kunnen er bij terugtrekkend tandvlees geen donkere randjes ontstaan.

Ik wil mijn tanden laten bleken, kan dat met een kroon?
Een kroon verandert niet meer van kleur, dus bij bleken wordt hij ook niet lichter. U kunt uw tanden en kiezen daarom het beste laten bleken vóór u een kroon, brug of facing laat maken. Dan kan de kleur van de kroon aangepast worden aan de lichtere kleur van uw overige gebit.

Wat is een implantaat?
Bij een ontbrekende tand of kies kunnen de tanden en/of kiezen aan weerszijden van het ontbrekende element worden beslepen en ieder van een kroon worden voorzien waartussen een derde kroon zit. Dit noemen wij een brug en hiermee is een lelijk gat in de mond opgevuld.
Een tandheelkundig implantaat vervangt de wortel van een tand of kies. In bovengenoemd geval kan ook gekozen worden voor een implantaat, dat in de kaak geschroefd wordt en waarop de kroon wordt gemaakt. Hiermee blijven de buurelementen opgedeerd.
Implantaten worden ook gebruikt om hele protheses op vast te zetten.
U kunt uw tandarts om individueel advies vragen.

Mag ik zelf kiezen bij welk tandtechnisch laboratorium mijn kroon gemaakt wordt?
Uw tandarts werkt misschien al lang samen met een bepaald tandtechnisch laboratorium waarin hij/zij vertrouwen heeft. Dit wil echter niet zeggen dat u niet mag vragen bij welk tandtechnisch laboratorium uw kroon, brug of facing gemaakt wordt èn of het – om welke voor u belangrijke reden dan ook – bij een ander tandtechnisch laboratorium gemaakt kan worden. Vertrouwen en goede samenwerking zijn erg belangrijk en vragen staat vrij!