Kleur/vorm analyse

Informatie voor patiënten

Wanneer u een kroon, brug of facing krijgt moeten vorm en kleur uiteraard zorgvuldig bepaald worden. U zult verbaasd zijn hoeveel kleurschakeringen er in één element voor kunnen komen. Meestal bepaalt de tandarts in welke kleuren er moet worden opgebakken en dit wordt uiteraard doorgegeven bij de opdracht.

Het kan echter om verschillende redenen voorkomen dat de tandarts de kleurbepaling liever door de tandtechnicus laat doen. U wordt dan naar het laboratorium verwezen en bij Joosten & Smit tandtechniek kunt u hiervoor elke maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 12.00 en vrijdag tussen 9.00 en 11.30 uur zonder afspraak terecht. Mocht deze tijd u niet schikken, dan kunt u altijd bellen voor een afspraak op een andere tijd.

Het is van belang om na de preparatie van de kroon, brug of facing zo snel mogelijk voor de kleur- en vormanalyse naar het tandtechnisch laboratorium te gaan, zodat de opdracht binnen de gestelde termijn kan worden uitgevoerd en bij de tandarts afgeleverd.

Bij de kleur- en vormanalyse wordt goed gekeken naar de kleur en de vorm van uw overige tanden en kiezen, met name naast, boven en/of onder de nieuwe kroon, zodat deze hier mooi op aansluit. Bovendien maken wij altijd een digitale foto van uw gebit, zodat de porseleintechnicus bij het opbakken controle heeft.

Het kan voorkomen dat de kleur van uw tanden zó complex is, dat u gevraagd wordt op het tandtechnisch laboratorium te komen voor ‘individueel inkleuren’. Dit houdt in dat de porseleintechnicus het werkstuk in de porseleinoven bakt terwijl u in de wachtkamer zit. Het bakproces verloopt in verschillende fasen en tussentijds kan de porseleintechnicus dan steeds even kijken en vergelijken met uw overige gebit. Dit proces neemt wel een aantal uren in beslag.